De Vrienden van het Klavecimbel


<<<In 1991 werd de vereniging "Les Amis du Clavecin" gesticht door de klavecinist Betty Bruylants met als doel het klavecimbel meer bekendheid en waardering te geven als één van de muziekinstrumenten die een grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de westerse muziek. Het klavecimbel heeft dan ook gedurende drie eeuwen een grote bloei gekend.

De herontdekking van de Barokmuziek heeft het klavecimbel zijn onmisbare plaats teruggegeven in de concerten met oude instrumenten. Vele 20-eeuwse componisten hebben het klavecimbel een plaats gegeven in hun werk. Dit bevestigt dat dit instrument ook interessante perspectieven opent voor de hedendaagse muziek.

Concerten, Festivals, Voordrachten en Master-Classes hebben aan vele muzikanten en hun publiek de gelegenheid geboden elkaar te ontmoeten en hun passie te delen in een atmosfeer van samenhorigheid.

De activiteiten van de "LES AMIS DU CLAVECIN" zijn zeer verscheiden en omvatten o.a.

Le Clavecin en fête, een jaarlijks lentefestival in de mooiste sites van Waals-Brabant en Brussels viert zijn 32°jaargang.
In de lente van 1991 gaf de klavecinist Davitt Moroney in de kerk van
Tourinnes-la-Grosse een recital voor een enthousiast publiek. Het was de start van een jong en dynamisch festival dat jaarlijks meer en meer muzikanten en melomanen rond het klavecimbel verenigt.
Op het programma staan zowel gekende meesterwerken als vergeten en zelfs onuitgegeven partituren zoals Wohltemperierte Klavier, Goldberg Variaties, Franse Suites van J.S. Bach, suites van Händel, sonates van Scarlatti, klavecimbelmuziek van Couperin, Marchand, de Draghi, Purcell, enz….
De concerten hebben traditioneel plaats in de mooie Romaanse kerk van Tourinnes-la-Grosse, die onlosmakelijk verbonden is met de naam van het festival. Wanneer het programma een meer intiem kader vergt, wordt het recital gegeven in het kleine kerkje van Upigny (Eghezée).
De programmering van de "Les Jeudis du Clavecin" in Brussel en van 'Mikrokosmos' in Winksele (bij Leuven) behoort eveneens tot de activiteiten van "Le Clavecin à Tourinnes".

"MIKROKOSMOS" biedt in een modern kader een reeks van cursussen, master-classes en recitals van klavecimbelmuziek. Deze zaal in Winksele is gelegen op slechts enkele kilometers van Leuven, de stad met één van de oudste universiteiten in Europa. Deze zaal, omgeven door groen, is een charmante haven van rust en vrede.

De Middagrecital van het Klavecimbel, een cyclus van recitals die in Brussel georganiseerd worden. De recitals worden gegeven zowel door gerenommeerde muzikanten als door jonge talentvolle klavecinisten.

De groep

 Staff

Kerk van Upigny, 2002

van links naar rechts:
Yasna, Marcel, Jocelyne, Isabelle, Françoise, Henriette, Jean, Anne, Betty, Geneviève, Madeleine.


van rechts naar links:
Lia, Jean, Henriette, Françoise, Jocelyne, Anne, Yasna, Isabelle, Betty, Geneviève, Madeleine.
 

 

Kapel van Lenneke Mare, St.-Lambrechts-Woluwe, 2004

Van links tot rechts:
Nicole, Isabelle, Jocelyne, Geneviève, Lia, Henriette, Betty, Françoise, Sabine, Yasna.
 HOME INHOUD  VERBINDING  PAGE UP NEXT PAGE